Regiony24.cz - Kultovní rocková trojice v Karviné

Kultovní kapela Perfect, která k nám společně s polskou rockovou vlnou 80. let přinesla první závan svobody a režimem nesvázané hudby, zahraje opět na české půdě. Letos poněkud symbolicky den po svátku práce v Karviné.

 

„Předskokany bude další polská formace T.Love stále zůstávající pod vlivem punk rocku, ale také pop a glam rocku nebo reggae, a asi nejpopulárnější česká kapela Chinaski flirtující s pop rockem,“ lákají na zcela mimořádný koncert organizátoři dnes již tradiční mezinárodní hudební přehlídky Dolański Gróm.

Skupina dobrovolníků si klade za cíl propagovat polskou rockovou hudební scénu, ale také představit slovenské a české interprety. V Karviné se ji to daří a jejich festivaly navštíví pokaždé tisíce posluchačů.

Kapely jako Perfect nebo T.Love určovaly směr nezávislé scény v Polsku a staly se kultovními pro hudební i názorovou svobodomyslnost, rovněž pro české posluchače. Koncerty Perfectu v 80. letech minulého století v Českém Těšíně nebo Bystřici přitáhly fanoušky z celého Československa a StB způsobily vrásky. „Perfect i T.Love mají stále skalní fanoušky v generaci dnešních padesátníků a čtyřicátníků, ale také mezi mladými studenty. Proto si myslím, že půjde o zcela výjimečný hudební zážitek,“ dodává Matuszyński.

Legendy polského rocku zahrají zdarma. „Výtěžek použijeme na rekonstrukci domu PZKO v Karviné – Fryštátě,“ dodává za organizátory Marek Matuszyński s tím, že se prodaly již dva tisíce vstupenek. Za zvýhodněnou cenu 270 na plochu před pódiem a 240 korun na tribunu je lze koupit ještě do konce března v síti Ticketportal a v pobočkách Tipsportu. Do 30.4. je cena adekvátně 320 a 290 korun, na místě pak 370 a 340 korun. Děti do 130 centimetrů mají vstup zdarma.

Šestá edice festivalu „Dolański Gróm“ proběhne 2. května od 17 do 23 hodin, tentokráte na zimním stadionu v Karviné.

 

Autor / zdroj: Dorota Havlíková