Horník 28.6.2012

 

W parku brzmiał polski rock

Organizatorzy z Miejscowego Koła PZKO dziękują Fundacji OKD KARWINA – Pół roku latania – załatwiania, dzwonienia, podróżowania, a głównie przekonywania sponsorów – ale opłaciło się!  Festiwal rockowy „Dolański Gróm”, jaki odbył się w sobotę 23 czerwca w Parku im. Boženy Němcowej w Karwinie, wypadł znakomicie. Młodzi z Miejscowego Koła Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Karwinie-Frysztacie, organizatorzy imprezy, 
na pewno mogą czuć się zadowoleni. Dopisała pogoda, przybyło około tysiąca gości, a przede wszystkim zaproszenie przyjęły fantastyczne kapele rockowe z gwiezdnym „Citronem” na czele oraz legendarną polską formacją „Lombard”, która stała się przysłowiowym gwoździem rockowej soboty. 
„Do tego, żeby zapewnić dobre grupy oraz całe potrzebne zaplecze, konieczna jest pomoc sponsorów. W tym roku, choć czasy są trudne, udało nam się ściągnąć do Karwiny wyjątkowo dobrych muzyków” – chwalił sobie trzecią edycję festiwalu także główny organizator Bohdan Zemene. „Dziękujemy 
przede wszystkim Fundacji OKD, która swym wkładem 75 tysięcy koron najbardziej zasłużyła się o sukces. Bez jej pomocy trudno byłoby nam realizować nasz naczelny cel, to znaczy zacieśniać kontakty transgraniczne i prezentować wzajemnie kulturę Czech i Polski.
Festiwal to jednak nie tylko muzyka. Jego obsługę zapewniało 45 pezetkaowskich wolontariuszy, wśród których nie brakowało pracowników OKD. Jednym z nich był ślusarz z zakładu „ČSA“ Kopalni „Karwina” Marian Zuczek. „Jesteśmy tu już od ósmej, a skończymy gdzieś po północy. Rano teren parku musi być czysty i przygotowany do kolejnej imprezy, która będzie się tu odbywała w niedzielę” – mówił. Praca to niezbyt wdzięczna, jednak satysfakcja z udanego festiwalu duża. „Wśród gości było wiele ludzi z kopalń i firm zewnętrznych, niektórzy przyszli z całymi rodzinami. To dobrze, że imprezę współfinansowała Fundacja OKD. Cieszyło by nas, gdyby festiwal stał się karwińską tradycją. Chętnie znów pomożemy” – zapewnił Zuczek.
 
 
 

Loděnice plná hudby

KARVINÁ – Půl roku dřiny – shánění, telefonování, cestování, zajišťování a hlavně přesvědčování sponzorů. To vše a mnoho dalších povinností museli zvládnout organizátoři rockového festivalu Dolański Gróm, 
který se konal v sobotu 23. června v areálu Loděnice v Parku Boženy Němcové v Karviné. Akce se vydařila znamenitě, to je třeba zdůraznit. Potvrdila to účast více než tisícovky nadšených návštěvníků.
Hlavní zásluhu na této skutečnosti měli lidé z místní skupiny PZKO Karviná-Fryštát. Ti celý festival připravili. Jejich pozvání přijala řada rockových kapel včetně hvězdného Citronu a legendárního polského uskupení Lombard. Jejich vystoupení byla zlatým hřebem rockové soboty.„K zajištění kvalitních kapel a celého zázemí je zapotřebí sponzorská podpora. A letos, přestože je doba v tomto směru těžká, se nám podařilo dostat do Karviné mimořádně kvalitní muzikanty,“ pochvaloval si průběh třetího ročníku festivalu jeho hlavní organizátor Bohdan Zemene. „Děkujeme především Nadaci OKD, která se svým vkladem 75 tisíc korun o to nejvíce zasloužila. Bez ní by se nám jen těžko dařilo plnit náš hlavní záměr – rozvíjet přeshraniční vztahy mezi lidmi, vzájemně prezentovat kulturu obou národů.“Festival však není jen plný hudby. Vyžaduje i kulturní zázemí – stánky s občerstvením, doprovodný program, mobilní sociální zařízení, dopravu, bezpečnost, pořádek... 
O to vše se staral 45členný tým dobrovolníků z karvinské místní skupiny PZKO, mezi kterými nechyběli ani zaměstnanci OKD. 
Jedním z nich byl zámečník závodu ČSA Dolu Karviná Marian Zuczek. Ten s další-mi dobrovolníky dbal především o pořádek v rozlehlém areálu Loděnice. „Jsme tady už od osmi hodin a skončíme někdy po půlnoci. Areál musí být ráno čistý a připravený na další akci, která se tady bude v neděli konat,“ vysvětluje, v ruce vysílačku, jejímž prostřednictvím se operativně dorozumívá se svými kolegy. „Dnešnímu dni předcházela řada porad, na nichž se domlouvalo kdo, co a jak zajistí, za co převezme odpovědnost,“ zdůrazňuje. „Půl roku příprav se nám vyplatilo. Mezi dnešními návštěvníky je řada chlapů z šachet i z dodavatelských firem, mnozí přišli s celými svými rodinami. Je dobře, že tuto akci významně podpořila Nadace OKD. 
Byli bychom rádi, kdyby se rockový festival Dolański Gróm stal v Karviné tradicí a jeho úroveň byla v příštím roce ještě vyšší. S přípravou a průběhem opět rádi pomůžeme,“ ubezpečuje Zuczek.
                                                                                                                                                                                                                                                                              Josef Lys