Deník Karvinsko

Hudba kapely Lombard je stále nadčasová…říká Leszek Koch

 

KARVINÁ – Už tuto sobotu od 15 hodin se bude v areálu Lodiček ve Fryštátě konat třetí ročník hudebního festivalu Dolański gróm, jehož letošní hvězdou bude rocková legenda 80. let polská skupina LOMBARD.
Spoluorganizátor festivalu Leszek Koch, který dojednával vystoupení Lombardu, slibuje hudebním fanouškům skvělý zážitek.

 

Také letošní již třetí ročník Dolanského grómu bude přehlídkou především polské hudební scény. Jaké kapely tam mohou hudební fanoušci slyšet ?

  Legendy polského a českého rocku Lombard a Citron. Místní hudební scénu reprezentuje skupina Glayzy a z Polska přijede bluesrocková formace KFM, skupina Vitamins, která byla velice dobře přijata na minulém festivalu a řízný bigbít bude hrát skupina Blend, která je velice oblibená na motorkářských akcích.

 

Hlavní hvězdou je polská rocková legenda 80. let Lombard. Proč jste se rozhodli právě pro tuto kapelu ?

Výběr Lombardu jako hlavní hvězdy festivalu byl jednoznačný a to z několika důvodů: skupina se zapsala do rockové historie tolika hity, co nemá na rockové scéně obdoby, svou popularitu si dovedla udržet po celých 30 let své existence, jejich hudba ovlivnila několik generací posluchačů a v Karviné a v okolí nikdy nehráli.

 

Bylo těžké složité získat tuto kapelu pro vystoupení v Karviné ? Jak probíhala jednání s manažery či kapelou ?

Samotná jednání s lídrem kapely Grzegorzem Stróżniakiem probíhala na profesionální úrovni , ale ve velmi příjemné atmosféře. Grzegoż si nehraje na hvězdu a po celou dobu byl velmi vstřícný při řešení technického zázemí koncertu. Získat takovou hvězdu je obtížné, když nemáte dost peněz.

Nám s financováním festivalu kromě sponzorů významně pomohla Nadace OKD, za což všem děkujeme.

 

Co říkali zájmu českých organizátorů, aby zahráli právě v Karviné ?

Hrát pro publikum ve Slezsku není pro Lombard úplnou novinkou, protože už jsme je mohli slyšet na bystřickém Zlotu. Do Karviné se každopádně velmi těší, protože vědí, že tady mají hodně fanoušků a vzpomínají na koncerty v Bystřici, kde byla atmosféra na koncertech vždycky fantastická.

 

Čím podle vás může skupina, která hrála především v 80. a 90. letech, zaujmout dnešní mladší publikum ?

Fenomén Lombardu spočívá právě v tom, že jejich hudba je nadčasová.

 

                                                                     Tomáš Januszek