deník.cz - Rozhovor z Grzegorzem Markowskim z Perfectu o koncertu v Karviné

Polská rocková kapela Perfect se 2. května představí na zimním stadionu v Karviné. Předskokany budou polské rockové legendě dělat momentálně asi nejpopulárnější česká kapela Chinaski a další polská skupina T.Love. Frontmana Perfectu Grzegorze Markowského jsme před koncertem vyzpovídali a zeptali se, na co se fanoušci skupiny mohou těšit.


 

Počátkem května v Karviné vystoupí vaše kapela společně se současnou českou poprockovou kapelou Chinaski. Sledují muzikanti z Perfectu současnou českou hudební scénu? Co říkáte na Chinaski jako „předkapelu"? 

Moc se na ten koncert těšíme! Neznám celou tvorbu kapely Chinaski, slyšel jsem jednu skladbu a přiznávám, že nezní špatně. Rád si je poslechnu naživo. 

Perfect zahraje v Karviné v rámci charitativní akce. O jakou charitu se přesně jedná? 

Výtěžek karvinského koncertu půjde na konto rekonstrukce fryštátského Domu PZKO, pro Poláky na Záolší. 

Při posledním koncertu Perfect na Těšínsku, bylo to před třemi lety
v Těšíně v rámci Svátku třech bratří, bylo v neděli vpodvečer plné náměstí a samozřejmě tam nechyběly stovky českých fanoušků kapely. U polských fanoušků je zájem pochopitelný, ale čím si vysvětlujete takový zájem o polskou kapelu u českých fanoušků, navíc po 35 letech hraní?

 Z Polska do Česka není daleko a hudba přece nezná hranic. Pětatřicet let působení určitě udělalo své, a proto máme fanoušky po celé Evropě. A hudba je svébytná – není třeba umět jazyk, aby člověk vycítil emoce, které kapela předává ve svých písničkách. Jsme samozřejmě velmi rádi, že naše koncerty navštěvují i lidé jiné národnosti. 

Chystáte pro publikum v Karviné, kde je silná polská menšina, nějaké překvapení? Třeba legendární hity v jiném aranžmá…? 

Pokaždé hrajeme jinak. Snažíme se, aby byl každý koncert výjimečný, jiný než doposud. 
A tak to bude i tentokrát. Vynasnažíme se, aby byl výjimečný a dlouho se zachoval v paměti našich fanoušků. Překvapení neprozrazujeme, proto je dobré, aby lidé přišli a přesvědčili se. Já sám jsem zvědavý, jak a kam mě ponese české publikum známé svou spontánností a pozitivní energií. 

Která písnička je podle vás synonymem pro kapelu Perfect u fanoušků? 

Naposledy publikum za takovou píseň označilo Autobiografii, ale my jsme přesvědčeni, že takovým symbolem může být také skladba Chceme být sebou. Tato píseň předává konkrétní vzkaz bez ohledu na čas a místo. Perfect je od samého vzniku sám sebou. Nikdy jsme nepodléhali žádným nátlakům, nesklouzáváme ani k novým hudebním proudům. Skládáme a hrajeme hudbu takovou, jak ji cítíme.